002 Въпрос: Как се практикува будизмът?


Отговор: Добре дошли сред нас за тази поредица от въпроси и отговори. Днес ще отговорим на въпроса как трябва да практикуваме будизма. Ще се възползваме от случая, за да си зададем въпроса и как обикновените хора могат да изучат будизма.

Например те понякога могат да отидат в някоя библиотека или книжарница, да си изберат книга за будизма и да отидат да си я четат вкъщи. Ако пожелаят да научат нещо повече по този въпрос, може би ще намерят малко свободно време, за да отидат да послушат някой будистки учител или пък да практикуват вкъщи. Този подход не променя по никакъв начин живота им, тъй като те изучават будизма само от време на време, когато имат възможност или желание. Все пак те без съмнение ще научат някои неща.

При много хора първият досег с будизма се осъществява именно по този начин. Какъвто и да е характерът на този досег, подобни хора заслужават поздравления, тъй като първата крачка е и най-трудна. Естествено ние им пожелаваме да вложат много повече време и усилия и да навлязат в дълбочина в будизма. За онези обаче, които не желаят да научат повече, предимството е, че животът им като цяло не се променя. Недостатъкът е, че те така и не навлизат в дълбочина.

Хората, които започват да се интересуват от будизма по този начин и остават на повърхността му, развиват известен интерес към размяната на мнения: те обичат споровете, при които има сблъсък на различни възгледи, но тъй като познанията им в областта на будизма са съвсем повърхностни, не им е възможно да разберат кой е прав и кой е крив при тези дискусии.

Хората, които изучават будизма по този начин, нямат учител, който да ги обучава и да наблюдава напредъка им, така че няма кой да им каже дали техните възгледи са правилни или не. Те считат за верни единствено собствените си предразсъдъци и опит и в крайна сметка засядат някъде, откъдето няма измъкване. Парадоксалното в случая е, че те си въобразяват, че имат задълбочени знания за будизма, а в същото време не могат да се измъкнат от безизходицата, в която са се вкарали сами. Ето недостатъците на това да имаме само повърхностни знания за будизма. И все пак, тези хора са преминали успешно първия етап и заслужават поздравления.

Добре е обаче да припомним някои неща на онези, които искат да практикуват будизма, макар и само от време на време. Първо, будизмът никога не противоречи на законите на обществото. Второ, щедростта не е единственият начин за практикуване на будизма - принципите и практиките са безброй.

Освен това, що се касае до практиката на будизма, репутацията на духовните учители няма значение: важното е да можем определим дали думите на даден учител съответстват точно на написаното в сутрите. Впрочем е необходимо да се избягват всички тантри.

Ако успеете да спазите тези няколко точки, заслужавате похвала! Ако след като известно време учите по този начин, пожелаете да стигнете по-далеч и да научите повече за истинската природа на будизма и за неговото значение и същност, бихме желали да ви дадем няколко съвета и да ви обясним как да постоянствате в практиката на будизма.

Доста рядко се случва да напреднем, като учим сами по книги - нашите собствени интерпретации на прочетеното пречат на развитието ни. Най-сигурният начин е може би да практикуваме в рамките на асоциация. Това от своя страна изисква да намерим необходимото време. Много хора си мислят, че подобен ангажимент би изисквал големи промени в живота им и би предизвикал сериозни сътресения. В същото време в повечето асоциации се очаква да идвате само веднъж седмично и то за не повече от два или три часа - в крайна сметка, не става дума за кой знае какъв ангажимент.

А как да изберете асоциацията, в която да отидете? Този избор е важен, тъй като ако попаднете на погрешния будистки център, ще си изгубите времето и ще култивирате неправилни схващания за будизма. По този начин ще се отдалечите от автентичната мъдрост. Сега ще ви обясним как да направите правилен избор.

Ние често не отиваме по далеч от външния вид или фасадата на даден будистки център. Фасадата обаче няма кой знае какво значение, тъй като е напълно възможно зад стените всъщност да се помещава даоистки център и съответно ще ви е доста трудно да практикувате будизма там! Следователно е по-добре да се избере център, който наистина е будистки.

Можете също така да обърнете внимание на някои съвсем прости неща. Първо, не ходете в центрове, където членовете се държат много странно или има също толкова странни статуи. Даже и да става дума за будистки център, ви съветвам да не ходите там, тъй като в един истински будистки център не се залага на сложна декорация - той би трябвало да е чист и скромно обзаведен. Ако влезете в будистки храм и там попаднете на множество изображения, които са повече или по-малко странни, или дори на тантрични картини, изобразяващи полови сношения, си тръгнете веднага. Будизмът не се противопоставя на законите и правилата на обществото. По тази причина ако в даден храм намерите изображения, които противоречат на общоприетите закони и правила, си тръгнете оттам. Потърсете по-скоро храм, който предлага чист, сериозен и семпъл външен вид.

Втората подробност, на която е добре да обърнете внимание, е самият будистки учител. Налага се да решите дали учителят е добър или не. По обетите, които спазва този учител, можете да установите също така дали храмът, който посещавате, е подходящ или не. Учителят не бива да нарушава обетите на Буда. Ако той се държи съмнително и изисква от учениците си да не подлагат под съмнение поведението му, като претендира, че те не притежават необходимото ниво, за да разберат защо се държи така, го напуснете. Всъщност подобни обяснения съдържат известна логика. Трябва обаче да бъдем много ясни по този въпрос: някога дзен будистките учители са имали странно поведение, но само и единствено с най-близките си ученици. Например, в някои разкази на дзен будизма се казва, че някой си учител изгорил статуя на Буда, защото му било студено, или че друг си избърсал носа със страница на сутра; всеки път обаче тези неща са били правени само пред най-близките им ученици, като целта е била да им помогнат да се просветлят по-бързо. Когато попаднем на подобни неща, трябва да сме много внимателни, тъй като в противен случай хората могат да ни помислят за луди. Тези учители са били просветлени и са имали конкретна цел по отношение учениците си, които са се намирали най-близо до просветлението. Ако обаче наблюдавате подобно поведение пред всеки, без оглед на това кой е той и какво е нивото му, незабавно напуснете храма

Основното е учителят да не забравя за обетите и учението му да съответства на написаното в сутрите. Трябва да определите, докато го слушате, дали критикува хората или погрешните им възгледи.

В сутрата за обетите на упасаките се говори еретичните схващания: там Буда обяснява, че някои последователи ще трябва да изучават погрешните възгледи, за да открият грешките в тях. От изключително значение е да се откажем от тези погрешни възгледи и възприемането на подобно поведение е една от характеристиките на истинските бодхисатви. Последните никога не критикуват просто така, а целта им е да отхвърлят и разпръснат илюзиите.

В Дигханикая Агама сутра и по-специално в една от нейните части, преведена английски под заглавието „Travelling and practicing's scripture“, том III, Буда пита учениците си дали смятат, че трябва да вярват сляпо на думите на един учител или монах. След това Буда ги съветва да се обърнат към сутрите, за да се уверят, че чутото е вярно, т.е. винаги да сравняват казаното с неговото учение. Той ги насърчава по-специално да обмислят внимателно закона на карма и да наблюдават причините и следствията, за да проверят дали речите и животът на даден учител или монах съответстват и държат сметка за тези закономерности. Това означава, че каквото и учение да чуете, го обмислете внимателно, за да определите дали съответства на Дхарма - учението на Буда Шакямуни.

Това са думите, които Буда винаги е казвал по отношение на съмнителните учения. Ако отидете в някой будистки център, приложете този метод и ако онова, което ви говорят, не отговаря на учението на Буда и може би дори представлява погрешен възглед, не се колебайте да го кажете открито и да поискате пояснения.

Можете да реагирате по този начин във всеки будистки център и дори да си зададете въпроси, когато четете дадено произведение. Следователно, ако желаете да станете будисти, трябва да задействате способността си за размишление - дали онова, което ви казват е логично, и ако не е, къде точно е грешката? Един истински бодхисатва не се оставя да бъде измамен от погрешни възгледи. Той предпочита да посочи грешките и това е признакът за голямото му състрадание. Той не критикува поведението, външния вид, личния живот на хората, а просто посочва грешките в това, което казват или твърдят.

И така как можете да изберете подходящо място за практика? Нека обобщим:

1. Не нарушавайте обетите, които сте положили. Ако един учител посочва грешките в казаното от някой, то той по никакъв начин не нарушава обетите. Буда лично е посочвал невежеството на еретиците или на своите ученици. Следователно да се посочи правилният път не представлява по никакъв начин нарушение на обетите.

2. Скромната обстановка на даденото място е гаранция за качество.

3. От какво се състоят речите на учителя и какви поучения съдържат? Ако се насърчава щедростта, това е добре, но, ако това е единственото, за което се говори, ви съветваме да си намерите друг център, защото практиката на щедростта е само една част от будизма. Казаното от учителя трябва да ви покаже как стъпка по стъпка да постигнете нивото на Буда. Ако учителят е неспособен да ви научи на това, ние ви съветваме да го напуснете.

Това, което ви казахме дотук, е, че първата стъпка към будизма заслужава адмирации, но, ако впоследствие развитието ви замре, най-добрият начин да продължите да напредвате е да се включите в асоциация с център, който е скромен и без излишни ефекти и с учител, който говори така, както ви описахме.

Това е всичко за днес.

АМИТОФО!

За връзка с нас, моля пишете ни на questions-dharmaconferences@outlook.com


начална страница·съдържание·назад·напред